WAT IS CRYOTHERAPIE, EN OVERIGE VEELGESTELDE VRAGEN

VOOR WIE IS CRYOTHERAPIE?

SPORT & PRESTATIE

o Spierherstel optimaliseren: spieren herstellen sneller en beter na zware inspanning.
o Verzuring na een zware training vermindert
o Pijn, zwellingen en ontstekingen verminderen
o Gereedheid: Het lichaam wordt voorbereid op een intensieve training of belangrijke wedstrijd
o De slaapkwaliteit verbeterd en stress wordt verminderd.

Cryotherapie is ontzettend populair onder topsporters. Veel topsporters hebben cryotherapie dan ook omarmd in hun trainingsprogramma. Met het volgen van cryotherapie zal je jouw lichaam in topconditie krijgen!

Door het zuurstofrijke bloed worden beschadigde spieren en weefsels sneller hersteld. Je lichaam herstelt sneller van wedstrijden en trainingen waardoor je dus eerder klaar bent voor je volgende training of wedstrijd. Je trainingsprogramma kan dus intensiever worden wat je prestaties zal verbeteren. Je herstelt niet alleen sneller maar ook beter, op dieper niveau. Door kwalitatief beter herstel ben je als sporter ook minder gevoelig voor blessures. Tevens zal het risico op verdere spierpijn beduidend lager zijn dan voorheen.

Whole Body Cryotherapie geeft je spieren extra zuurstof, afvalstoffen worden sneller afgevoerd, er worden ontstekingsremmende eiwitten losgelaten in het bloed en extra hormonen en enzymen zorgen voor een helende werking.

PIJNVERLICHTING

Er zijn veel mensen die last hebben van chronische pijnen. Hierbij kan men denken aan artrose, ontstekingen of reuma. Whole body cryotherapie helpt de pijn te verlichten en de gemoedstoestand te verbeteren.

Het belangrijkste doel van Whole Body Cryotherapie is het lichaam te stimuleren zijn eigen natuurlijke herstelvermogen te activeren. Zoals we eerder gezien hebben worden organen en weefsel verrijkt met een rijke bloedtoevoer. Door dit zelfregulerende vermogen te reactiveren, kan het lichaam dit gebruiken om het eigen revalidatieproces te starten en zo te herstellen van zijn eigen stoornissen.

Ontstekingen en heftige immuunreacties worden geremd. De aanmaak van endorfine en serotonine werkt pijnstillend en bevordert bovendien de gemoedstoestand, iets waar veel chronische pijnpatiënten baat bij hebben

MENTAAL

o Verminderen van een depressie
o Verminderen van een burn-out
o Verminderen van stress
o Verbeteren van de slaapkwaliteit en slaapduur

In de hedendaagse maatschappij ervaren we een hoge werkdruk, veel sociale verplichtingen en worden we dagelijks blootgesteld aan diverse prikkels die ons stress kunnen bezorgen.
Cryotherapie werkt stress-verlichtend, verminderd de symptomen van een depressie of burn-out en zorgt bovendien voor een verbeterd slaappatroon.

Tijdens de cryotherapie verhoogt je lichaam het niveau van endorfines in het bloed. Endorfine is het snelst werkend anti-stress hormoon. Daarnaast maakt je lichaam door de kou een flinke dosis serotonine aan. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit heeft als voordeel dat je je beter voelt, je slaapt beter, je hebt minder hoofdpijn en een hoger libido.
De vrijgekomen serotonine helpt ook slapeloosheid te verbeteren. Dit hormoon wordt namelijk omgezet naar melatonine. Melatonine speelt een grote rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Zo zorgt dit er onder andere voor dat we slaperig worden als het donker wordt.

BEAUTY

o Verjonging van de huid
o Verminderen van cellulitis
o Verminderen van acne, eczeem en psoriasis
o Detox voor het lichaam
o Verhogen van het metabolisme

Cryotherapie stimuleert het metabolisme. Daarnaast wordt het bruin vet geactiveerd. We onderscheiden bruin en wit vet. Wit vet zorgt voor overgewicht, bruin vetweefsel zet calorieën om in warmte. We hebben het allemaal, maar bij veel volwassenen staat dit bruine vetweefsel in de slaapstand. Door je bruine vet weer te activeren kun je je ruststofwisseling verhogen, waardoor je sneller kunt afvallen. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat kou de beste methode lijkt om wit vet om te zetten in bruin vet. Dit resulteert dus in een hogere stofwisseling en een hoger calorie verbruik.

Cryotherapie stimuleert de productie van collageen, een belangrijke bouwsteen voor je huid. Collageen vermindert de zichtbaarheid van rimpels en verhoogt de elasticiteit wat resulteert in een gladde huid en jeugdige verschijning.

De kou werkt als een natuurlijke detox voor je lichaam die de afvoer van afvalstoffen en de doorbloeding stimuleert. Daarnaast vermindert het de ontstekingen in je lichaam door het vrijkomen van een verscheidenheid aan enzymen en door het stimuleren van het immuunsysteem. Dit maakt cryotherapie een effectief middel tegen puistjes, acne en cellulitis.

VITALITEIT

o Detox
o Boost voor je immuunsysteem
o Verbeteren van je doorbloeding
o Verhogen van je energielevel
o Verbeteren van je humeur
o Revitalisatie

Aantal behandelingen
Het aantal behandelingen is afhankelijk van het doel dat je wilt bereiken. Tijdens onze intake bekijken we jouw individuele doelen en stellen we een actieplan op. Dit wordt gedaan op basis van een wetenschappelijke database. Per domein en per klacht of doelstelling is, aan de hand van deze onderzoeken, een gemiddeld aantal behandelingen opgesteld. Zo kunnen wij een goede indicatie geven welk abonnement of welke rittenkaart het beste bij jou past.

Veelgestelde vragen:

• IS CRYOTHERAPIE VEILIG OM TE DOEN?

Cryotherapie behandelingen worden al ruim 30 jaar uitgevoerd over de hele wereld. Dit laat dan ook zien dat het een volkomen veilige behandeling is. Wel zal je goed moeten luisteren naar de instructies die gegeven worden. Tevens mag het huidoppervlak niet nat zijn en moeten alle sieraden af tijdens de behandeling.

• DOET DE BEHANDELING PIJN?

Je zou denken dat een behandeling van -110 graden Celsius erg pijnlijk is. Dit is absoluut niet zo, de lucht in de cabine is namelijk extreem droog. Hierdoor ligt de gevoelstemperatuur een stuk hoger. De behandeling duurt maar 3 minuten, voor je het weet heb je het alweer achter de rug. In de praktijk zien we dat vrijwel iedereen de behandeling vol kan houden.

• MOET JE DOUCHEN VOOR DE BEHANDELING?

Het is niet aan te raden om te douchen voordat je een Cryotherapie behandeling gaat volgen. Je huid moet namelijk helemaal droog zijn. Aangezien je tijdens de Cryotherapie sessie ook droog blijft, hoeft je na de behandeling ook niet te douchen.

• WAT ALS JE WILT STOPPEN?

Wil je stoppen met de cryo behandeling dan is dit geen enkel probleem, de deur van de cabine zit niet dicht dus je kunt er ten alle tijden uit stappen.

• EEN CRYO CABINE EN EEN CRYO SAUNA, WAT IS HET VERSCHIL?

Bij een cryo sauna wordt de cabine gekoeld door middel van stikstof. De stikstof wordt onderin de sauna ‘gespoten’. Hierdoor heerst er een zeer onregelmatige temperatuur in de sauna. Tevens is stikstof een gevaarlijke stof waarbij de klant risico loopt op een koude verbranding. Een ander nadeel is dat het hoofd van de klant zich niet in de sauna bevindt en dus niet blootgesteld wordt aan de kou.
Frozen werkt met een Cryo Cabine. In de cabine heerst een constante temperatuur. Deze temperatuur wordt verkregen door middel van elektriciteit. Hiervoor wordt dus geen stikstof gebruikt. Er is dus geen kans op koude verbranding.

• DE RISICO’S VAN CRYOTHERAPIE?

Een Cryotherapie behandeling is een risicoloze behandeling. Wel krijg je een hogere bloeddruk, dit zal echter maar tijdelijk zijn. Wel is het belangrijk de contra-indicaties door te nemen. Wanneer je een of meerdere contra-indicaties hebt is het niet verstandig een cryo sessie te ondergaan.

• ZIJN TEVEEL BEHANDELINGEN MOGELIJK?

Nee, Cryotherapie is een geheel veilige behandeling. Het wordt in sommige gevallen zelfs aangeraden dagelijks een cryo behandeling te ondergaan. Je kunt maximaal 2 cryo sessies per dag ondergaan.

• MAG JE SPORTEN NA EEN BEHANDELING?

Dit kan zeker, het is zelfs goed om na een Cryotherapie behandeling te gaan sporten.

• MOET IK SPULLEN MEENEMEN?

Je betreedt de cabine in badkleding. Deze mag je zelf meenemen. Wanneer je jezelf hier niet prettig in voelt kun je ook beslissen een kort sportbroekje mee te nemen. Wij verzorgen je badjas, sokken, pantoffels, handschoenen, oorwarmers en mondkapje.

• WAT HEB IK AAN TIJDENS DE CRYOTHERAPIE BEHANDELING?

De behandeling heeft enkel effect wanneer de huid zo min mogelijk bedekt is. Alleen voor de uitstekende lichaamsdelen is er bescherming nodig, denk aan de oren, voeten en de vingers.
Mannen: badkleding of een kort sportbroekje
Vrouwen: badkleding of een kort sportbroekje en een top

• KUN JE ZIEK WORDEN?

Nee, dit is niet mogelijk. Door de kou zal de lichaamstemperatuur tijdelijk gaan stijgen. Het immuunsysteem gaat vervolgens aan de slag om aan te sterken, hierdoor is het risico op verkoudheid zelfs lager.

• DE VERSCHILLEN TUSSEN EEN IJSBAD EN EEN CRYO BEHANDELING?

Een ijsbad wordt in de sportwereld ook regelmatig gebruikt voor revalidatie. Tijdens een ijsbad bevriezen weefsels en spieren. De bevroren spieren zullen tijdelijk hun kracht verliezen, wat goed is voor het herstel. Echter heeft het lichaam een dag rust nodig om te herstellen, waardoor de atleet niet eerder kan trainen dan de volgende dag. Tijdens een whole body cryotherapie sessie kan de atleet vrijwel direct door gaan met trainen. De spieren zijn goed doorbloed en kunnen in de droge kou niet bevriezen. Ook voelt de koude droge lucht veel aangenamer dan een ijsbad.

cryotherapie cabine eindhoven